January 6, 2014

Gratin dauphinois / კარტოფილის გრატანი დოფინუა

ახლა უნდა ისეთი რამის რეცეპტი მოგართვა, ერთი ნახვით კი არადა ჭამით რომ შეგიყვარდება:) გრატან დოფინუა, ანუ კარტოფილის გრატანიო :P თუ რომელიმე კერძს ფრანგულ სამზარეოლოს განუყრელ ნაწილს დავარქმევ, ეს ნადვილად კარტოფილის გრატანი იქნება. ყველა ოჯახში მზადდება და ყველგან მცირედი შესწორებებით. ესეც კიდევ ერთხელ დასტური იმისა, რომ უბრალო, მიწიერი პროდუქტები ბედნიერების ნაწილაკებს ბლომად შეიცავენ. ალე, გთავაზობ კარტოფილის გაიდეალებას იანვრის ცივ თვეში - ვიწყებ გრატანით. 

მასალად:

800 გრამი კარტოფილი კარტოფილი
ერთი თავი ხახვი
ორი კბილი ნიორი
მუსკატის კაკალი
300 მლ.  არაჟანი
300 მლ. ცხიმიანი რძე
მარილი და პილპილი

დავჭრათ კარტოფილი მრგვალ, თხელ ნაჭრებად და მოვათავსოთ ქვაბში. დავასხათ არაჟანი და რძე და წამოვადუღოთ. დავუკლოთ ცეცხლს და გავაჩეროთ  10 წუთი. ფრთხილად იყავი, კარტოფილი ძორზე არ მიგეწვას. მერე გადავიტანოთ  გრატანის ფორმაში - ფენა ფენად  - მოვაყაროთ მარილი, შავი პიმპილი, ცოტა (!) მუსკატის კაკალი მოვაფქვიოთ, მოვაჭრათ ხახვი, მე ნახევარ ხახვს ხელში ვიჭერ და ვათლი ზედვე. დავჭყლიტოთ ნიორი და ეგრე გავიმეოროთ ბოლომდე. ბოლო ფენა მარტო კარტოფილი უნდა იყოს. თავზე შეგიძლია მოაყარო რომელიმე ჰოლადიური ყველი, ან სულაც სულგუნიც არ აწყენს. მე ფრანგულ ემანტალს ვწყალობ. შედგი 180 გრადუსზე და აცხვე  მანამ, სანამ თავი არ მოიბრაწება. ფრთხილად, რძე რომ ადუღდება შეიძლება გადმოიაროს, ამიტომ გაითვალისწინე და ღუმელის ქვედა სართულზე რამე დაუხვედრე. თორემ მიიწვავს :) თავი რომ დაიბრაწება, მზადაა.

აბა :) ძაან გემრიელია, ძაან ძაან, ყველანაირ მშრალ ხორცეულს უხდება - კატლეტებზეც წავა, სოსისზეც, ბურგინიონზეც, სოუსზეც :)

პ.ს. თუ ეს და სხვა, გამოუქვეყნებელი რეცეპტები გინდა ერთად თავმოყრილი, მიბრძანდი საბაზე:

https://saba.com.ge/books/details/1369?

ან კიდევ, დამალაიქე ფეისბუქზე:

https://www.facebook.com/tinispiradisapzareulo

No comments:

Post a Comment